Kadınların Kenti, Çandarlı

Yolculuğa çıkarken yanıma almam gerekenler listesinin en başını okuma kitabım (dergi de olabilir), fotoğraf makinem ve müzik çalarım doldurur. Ve nerdeyse her yolculuk için bu geçerlidir. Geçerliydi..
Bu seferkinde malesef fotoğraf makinesi listede yoktu bu yüzden son anda telefonumla çekebildiğim bir kaç resim ve internetten bulduklarımı kullanabiliyorum =((



Çandarlı İzmir'in Dikili ilçesinin küçük şirin bir beldesi. Çok uzun olmayan sahil şeridi kıyısına inşa edilmiş çok katlı olmayan evler ve bu evlerin önünde kumrucusu, kafeleri ile Çandarlı samimi bir belde. Bana biraz da köy  havası hissettirdiğini söyleyebilirim. 13. yy'dan kalma Cenevizliler'in inşa ettiği 5 kuleye sahip tarihi kalesi ise denizin kıyısında oluşu ile tarihi size birebir yaşatıyor.


Çandarlının varlığı M.Ö. 4000li yıllara dayanıyor. Bir efsaneye göre o zamanın Amazon kadın savaşçıları buraya ve diğer çevre kentlere egemen olup ismini "Pitane" yani kadın kenti koymuşlar. Tabi o zamandan sonra bir çok uygarlığın elinden geçen Çandarlı'nın şimdiki ismi XV. yy'da yaşamış Çandarlı Halil Paşa'dan gelmekte. Buna rağmen Çandarlı'ya yolunuz düştüğünde bir çok esnafın Pitane ismini sıkça kullandıklarını göreceksiniz.

Peki İzmir'den Çandarlı'ya nasıl gidilir?
Çok basit! İzmir İzban hattını kullanarak son durak Aliağa'da inip ( Halkapınar Metro'dan 50dk sürmekte) Aliağa Metro istasyonunun hemen yanından Çandarlı VIP minibüslerini kullanarak (30-35 dk sürmekte) (4 TL) Çandarlı Otogar'a ulaşabilirsiniz.. Otogar'dan deniz kıyısına yürümek kolay ama bu sıcakta yürüyemem derseniz otogar içinden taksi kullanabilirsiniz. Araba ile ise İzmir'den gidiyorsanız sahil şeridinden Dikili'ye gelmeden Çandarlı sapağından sola dönün ve 11km sonra karşınızda Çandarlı..=))

Çandarlı gece hayatı konusunda pek bir bilgim yok açıkçası. Duyduğuma göre bir kaç club varmış ama bana göre Çandarlı eğlence beldesinden ziyade tamamen gazete okumalık, gölgede keyif yapıp, denize girip sonrasında da çay bahçelerinde oturmalık akşamına da mangal keyfi yapmalık bir yer.. 


Ve unutmadan; Çandarlı'nın bol yıldızlı gecelerinde yanınıza yiyecek-içecek birşeyler alıp araba ile 'tepe'ye çıkarak hafif bir müzik eşliğinde arkadaşlarınızla muhabbet etme kültürü de mevcut. Bence yazlık kültürünü keyifli kılan da club değil bu şekilde 'tepe' muhabbetleri...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trenitalia

Bir Datça hikayesi

Didyma-Didymaion-Didim