Pasta di Italiana

"İtalyan Mutfağı dendiğinde ilk akla gelen pizza ve makarna olur" diye başlayıp hiiiç lafı uzatmadan konuya giriyorum: enfes İtalyan makarnası!
İlk tadına baktığımda "bunu pişirmemişler" dediğim ama sonradan çeşitlerini ve soslu olanlarını denediğimde vazgeçemediğim bir tad! Altı üstü bir makarna değil, biz makarnayı ana yemek olarak yerken onlar makarnayı ana yemeğin girişi olarak seçiyorlar.. Ve o makarnalar sadece sosları için bile yetiyorlar..

İtalya'da makarna yemeği ücretleri genellikle 8 Euro'dan başlıyor. Makarna'ya bu para verilir mi demeyin, ucuz Pizza Margarita yemeğe bir öğün olsun ara verin =)

Öyleyse önce bu makarnaları görelim sonra da yapabileceklerimizi..


Orada makarnanın her tipi ayrı bir isme sahip, bu da makarnalarının her birini denenesi kılıyor, örneğin:

Calciuni: Kızartılmış ravioli
Fettuccine: Geniş enli çubuk makarna
Farfalle: Kelebek/kurdele biçimli makarna
Gnocchi: Patatesli hamurla yapılan yuvarlak biçimli makarna* -kendine has sosuyla favorim!-
Ravioli: Peynir, et veya sebze ile doldurulmuş makarna
Spaghetti: İnce uzun çubuk makarna
Tortellini: Yine peynir, et veya sebze ile doldurulmuş makarna
şeklinde örnek verilebilir.

Bir de renklileri var. Her bir rengi ayrı soslu, örneğin yeşili ıspanak, kırmızısı domates, siyahını hatırlayamıyorum ama balık soslu güzel olduğu üzerinde yazıyor.


İtalyanlar fazla pişmiş, yumuşak makarna sevmez. Makarnanın pişmiş ama hala diri olması idealdir. Bu yüzden piştiğini hissettiğinizde altını kapatın hiç yumuşamasını beklemeyin. 
Suyunu bollca koyun, makarnayı koyduktan sonra da altını sakın kısmayın, o fokur fokur pişedursun.
Tuzunu ise makarnalar piştiğinde ekleyin, böylece pişme süresini kısa tutmuş olacaksınız.
İtalyanların nedendir bilmem makarna da vazgeçemedikleri şey "Fesleğen". Ben denedim, ben de vazgeçemiyorum!
Bir diğer şey ise "Mozzerella", "Gorgonzola", "Parmesan" ve "Ricotti" peynirleri...

Ve makarna hazır olduğunda elimizdeki sosları kullanma zamanı! 
-Sosları büyük marketlerden bulabilirsiniz.-




Bu sosları makarnayı süzdükten sonra makarna ile birlikte göz kararı - ne kadar isterseniz- ekleyin, makarna bolca sosa bulandığında ve tencere cızırdamaya başladığında altını kapatın. Ve makarnayı tabağınıza aldığınızda üzerine sakın ama sakın kaşar peyniri rendelemeyi unutmayın!




DipNot: "Basilico" isimli sosa bir yemek kaşığı fesleğen daha eklerseniz tadını daha iyi alırsınız!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trenitalia

Bir Datça hikayesi

Didyma-Didymaion-Didim