Trenitalia

Avrupa turu dendiğinde herkesin aklına "interrail yapmak" gelir şüphesiz. Peki interrail nedir? nasıl yapılır? "Interrail pass" bileti alarak Avrupa'da anlaşmalı olan ülkelerin geçerli trenlerine - genelde 2. sınıf trenler için geçerlidir, ek ücret ödeyerek 1. sınıf ya da daha iyi durumdaki trenlere- binerek kendi planlarınız doğrultusunda gezebilirsiniz. Biletin geçerlilik süresi seçimi size kalmış. Biletlerinizin üzerine bindiğiniz tren adı, tarihi, güzergahı yazmanız tren bilet kontrolcüleri tarafından beklenen bir durum. Ben bu bileti kullanmadım, ama tren bilet fiyatları ile karşılaştırdığınızda gayet tasarruflu bir yol..

Tren bileti demişken otobüs yolculuğu tren yolculuklarına göre daha ucuzdur ancak tren yolculukları bana göre her zaman daha keyifli ve ulaşım konusunda rahattır. Rahattır çünkü Avrupa'da her şehrin tren garı şehrin merkezinde yer alır bu yüzden şehri gezmek ya da otelinize ulaşmak yürüyerek hiç de zor olmaz. Öyleyse İtalya trenlerine, garlarına, biletlerine göz atmak da fayda var..



İtalya'da kullanılacak tren istasyonlarını sıralamak gerekirse;

Roma Termini
Milano Centrale
Venezia S. Lucia (Venedik)
Venezia Mestre (ise Venediğin merkezi değildir, buradan S. Lucia'ya tekrar bilet almanız gerekir)
Firenze S.M.Novella (yani S.M.N.) (Floransa)
Pisa Centrale (Piza)
Torino Porta Nuova (P.N.)
Genova Brignole
Napoli Centrale
Bologna Centrale



başlıca gidilebilecek İtalya şehirlerinin merkezlerinde yer alan tren istasyonları isimleridir. Biletinizi internetten ya da bilet makinesinden alacaksanız işinize yarayacaklardır.

İnternet demişken İtalya'da kullanacağınız tren biletlerini internetten almak ya da saatlerini kontrol etmek isterseniz "www.trenitalia.com" İngilizce dil seçeneği ile baş dostunuz olacaktır. Her ülkenin kendi demiryolları sitelerinden diğer ülke yolculuklarınızı da ayarlamanız mevcut. İstediğiniz ülkenin demiryolu sitesine "genctur.com.tr" adresinden ulaşmanız mümkün, aynı zamanda interrail hakkında öğrenmek istediğiniz tüm bilgilere..

İtalya'da tren biletinizi aldıktan sonra trene binmeden önce yapmanız gereken peronunuzun başındaki sarı küçük kutulara biletinizi sokup trene bindiğiniz yeri ve saati bastırmak. Bunu yapmadığınız durumda trendeki kontrol sırasında basım makinesi ile gezen kontrolcü ile hoş bir sohbet yaşamazsınız ve ceza ücreti ödemek zorunda kalırsınız. Eğer bileti bastırmadınız ve şansınıza o gün kontrolcü gelmedi (çok düşük bir ihtimal) o bileti üzerinde yazan tarih aralığında kullanabilirsiniz. Bastırıp trene binmediğiniz takdirde ise yanlış hatırlamıyorsam yurtiçi 6 saatlik, yurtdışı 48 saatlik bir kullanım esnekliği var. Aynı zamanda aldığınız tren biletini dediğim gibi aldığınız tren saati yerine aynı özelliklere sahip diğer bir tren için kullanabilirsiniz, yani treninizi kaçırdınız gibi bir durum yok =))



Tren biletinizde trenin kalktığı istasyon, gidilecek yer, ücret, kaçıncı sınıf bilet olduğu, (birinci sınıf ise vagon ve koltuk numarası) yolculuk saati, varış saati, tarihi ve trenin yolculuk süresinde uğrayacağı duraklar yazmakta. Eğer ikinci sınıf tren bileti aldıysanız bu trende yer olmadığı durumunda ayakta yolculuk etmeyi kabul ettiğiniz anlamına da gelir, ancak ben böyle bir durum yaşamadım. Sadece rahatlık konusunda extra bir fark olmayan koltuklar için o kadar para fark ödeyip 1. sınıf tren bileti almanıza gerek olduğunu düşünmüyorum!

Trene yiyecek-içecek sokabilirsiniz, sıkıntı yok. Hatta size tavsiyem trene binmeden alışveriş merkezi tadındaki tren istasyonundaki McDonald's'tan patates kızartması almanız ve onunla tren yolculuğunun eşsiz tadını çıkarmanız...




Yorumlar

jeneva dedi ki…
merhaba irem:0
politecnico di torino ya eraasmusla gitmeye hak kazandim.fakat bazi tereddutlerim var.seninle bunlar hakkinda konusmayi cok isterim.verebilecegin bilr iletisim adresin var mi?
iremina dedi ki…
Merhaba jeneva. Erasmusun için senin adına çok sevindim, tebrik ederim. Sorularını irremina@gmail.com adresim üzerinden sorabilirsin.
Unknown dedi ki…
merhabalar tren biletini internetten aldım ve sadece çıktısı olabiliyo elimizde italyada elimizdeki çıktıları okutamayacağız görevliler mi yardımcı oluyor yoksa başka bişeymi yapmamız gerekiyor teşekkürler
iremina dedi ki…
Merhabalar, aldığınız çıktıyı bilet memuruna gösterdiğinizde size bilet çıktınızı verecektir, ya da bunu kendiniz bilet makinalarına elinizdeki çıktıda bulunan PNR numarasını girerek biletinizi bastırabilirsiniz.
Unknown dedi ki…
merhabalar
mail ve pnr no olmadan bileti alabiliyormuyuz ben kredi kartı ile bilet alımını yaptım hesabımda ödeme gözüküyor ama bana ulaşan bir mail ve bilgilendirme yok bu durumda ne yapmamız gerekiyor?

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Datça hikayesi

Didyma-Didymaion-Didim