Mangiamo "Risotto"

İtalyanların ünlü pirinç pilavı "risotto" italyanca pirincin "riso" oluşundan gelmekte. İsim olarak pilav dense de görünüş ve tat olarak bizim pilavımızla pek örtüşmüyor. Gerek yapılışı gerekse içerdikleri bakımından epey fark mevcut.

Öncelikle bizim lapa deyip yüz çevirdiğimiz pilav risotto. Görünüşünün lapa olmasının sebebi kullanılan arborio tip pirincin pişirilirken nişastalarının salınması. Bu da risottoya kremalıymışçasına bir görüntü sağlıyor. Bizim kullandığımız pirinç ile bunu başarmak zor. Aynı zamanda arborio tip pirinç pişirdiğinizde hemen yumuşamadığı için risotto yerken pilavın diri oluşu size pişmediği hissi yaşatabilir. İkinci olarak pilav yapılırken şarap kullanılması. Kullanılan şarap miktarı ayarlandığında sonradan eklenecek sebze/etler ile eşsiz bir uyum sergiliyor. Kullanacağınız yağ seçimi de risottonun tadında etken. Tercihiniz doğrultusunda zeytinyağı da kullanabilirsiniz, kuzey bölgesinde yaşayan İtalyanlar gibi tereyağı da.


Ve pirincin yanında soğanın da vazgeçilmez olduğunu belirtmekte fayda var.

Bundan sonrasıysa sizin arzunuza kalmış. Enginarlı, mantarlı ve "Risotto alla Milanese" yani safranlı risottolar benim favorilerim. Aynı zamanda karidesli risotto da gayet başarılı.


Unutmamanız gereken bir diğer nokta ise risottolarınızın üzerine toz parmesan peyniri koymak. "Risotto Parmesana" da Knorr'un yaptığı bir başka güzellik. Knorr demişken, İtalya'daki süpermarketlerde 1-3 Euro aralığında her çeşit Knorr hazır risotto bulabilmeniz mümkün. Gerçeğine en yakın tad Knorr'unkiler diyebilirim. Toz karışımın üzerine göz kararı -yaklaşık 3 parmak yüksekliğinde- su koyup, su kaynadıktan sonra altını kısarak yaklaşık 10 dakika bekleyerek pilavınız lapa görünümüne ulaştığında altını kapatarak hazırlayabilirsiniz. Aslında ne kadar bol su koyarsanız kıvamını o kadar güzel ayarlayabilirsiniz.

Son olarak ise risottonun "Risotto alla Milanese"sini yani Milano'nun ünlü safranlı risottosunu yerinde denemek isterseniz size Milano'nun ünlü Via Mercanti sokağındaki restoranları önereceğim.


Bu sokak ünlü Duomo meydanı karşısında. Risotto tabağı fiyatları seçeceğiniz çeşitlere göre 8-11 Euro aralığında. Restoran seçiminizi yol üzerindeki menülerine bakarak ve çalışanlarının masa parası almayacakları vaatlerine göre yapmanız size 3-4 Euro tasarruf ettirecektir =))



Buon Appetito..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trenitalia

Bir Datça hikayesi

Didyma-Didymaion-Didim