Sinbad'ın Ülkesi Umman, Maskat

Bu sefer alışılmışın tersi bir istikamete, Arap yarımadasının güneydoğusuna, Maskat'a gidiyoruuzz =))


"Güneşin sabah ışıkları eşliğinde baktığınızda, uçsuz bucaksız, denize kadar uzanan 2-3 katlı beyaz evleriyle bir Bodrum'u andırsa da burası küçükken masallarını dinlediğimiz Sinbad'ın ülkesi Maskat, Umman" diyor sevgili Erşah =) 


Kendisi işi dolayısıyla 14 aydır orada bulunan, başarılı bir inşaat mühendisi ve iremina'nın çocukluk arkadaşı =) Böyle sürpriz bir yazı yazmak aklıma gelince sağolsun beni kırmadı ve aklına ne geldiyse üşenmeden anlattı birer birer..

Gördüğünüz üzere masallarını dinlediğimiz Sinbad, açık denizlerde düşmanlarına korku salmadan önce burada doğmuş, büyümüş ve yıllar sonra bile bir halk kahramanı olarak karşımıza çıkıyor. Hatta Sinbad'ın gemisini hala şehrin merkezinde görmemiz mümkün..



Yolculuk İstanbul'dan Türk Hava Yolları ile 6 saat sürüyor. Daha önceden Arap kültürüne bir aşinalığınız varsa Gulf Air ya da Oman Air ile de uçabilirsiniz ancak bu ilk sefer olacaksa kültür farkını uçakta yaşamaya başlamak biraz garip hissettirebilirmiş gibi görünüyor =)

Çöl iklimi sayesinde Maskat 12 ay boyunca yaz mevsimini yaşıyor ve özellikle yaz aylarında sıcaklık ve nemin etkisi bunaltıcı rakamlara yükselebiliyor. Bu sebeple, ziyaret etmek isteyenler için  Aralık - Mart ayları arası en uygun tarihler..


Şehirin anadili Arapça. İngilizce bilen insanlar çoğunluk olmasa da yok değil. İnsanları güler yüzlü, yardımsever ve şehir diğer bir çok şehre nazaran gerçek anlamda güvenli.

Şehirde yapılacak aktiviteler için öncelikle "Oman Dive Center" sahip olduğu koy ve imkanlarıyla bir tam gününüzü sıkılmadan geçirebileceğiniz güzel bir yer. Hatta kalıcı iseniz dalış eğitimleri alarak arkadaşlarınızla birlikte haftada bir dalışa giderek güzel bir rutin sağlayabilirsiniz =)

Oman Dive Center dışındaki gündüz ve gece eğlence mekanları çoğunlukla otellere ait olan sahil, havuz ve barlardan oluşuyor. Bir çok lüks otel imkanı olan şehir için Erşah'ın önerisi Crowne Plaza. Şehrin en güzel tepesine kurulmuş otelin güneşi batırmak için biçilmiş bir kaftan olduğu görüşünde!

Şehrin merkezinin dışında ise bir çok doğa güzelliği ile baş başa kalabilirsiniz. Yani çizgi filmlerde gördüğümüz cinsten, çölün ortasındaki vahalar kesinlikle ilginizi çekecektir! Hatta bir gecenizi çölde konaklayarak geçirebilir, ertesi gün de jeeplerle safari düzenleyerek gerçek hayatın vahaları, "Wadi El Shab" ve "Bimmah Sinkhole"u ziyaret ederek doğanın karşılaşmadığınız yüzleriyle tanışabilirsiniz.



 




Umman'da yemek dert edeceğiniz son şey olacaktır çünkü İngilizlerle olan dostlukları sayesinde tüm dünyaya yayılmış restoran zincirleri Maskat'ta da yerlerini almış. Canınız hangi mutfağı isterse şehrin hemen hemen her yerinde aradığınızı bulabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse;
Amerikan tarzı fast-food için: Chilli's
Kebap için: Turkish Palace
Şehrin en iyi lahmacunu için: AL-Mayas
İtalyan mutfağı için: O Sole Mio
Uzakdoğu mutfağı için: Noodle House
ve Meksika tarzı sevenler için geleneksel müzik eşliğinde yemek yiyebileceğiniz Pavo Real (ki favori gösteriliyor) şehrin belli başlı lezzet durakları arasında sayılabilir.




Eğer ki uzun bir akşamı, arkadaşlarla kurulan tatlı bir sohbet ortamı dahilinde yemek ve bir kaç içecekle birleştirmek isterseniz "Left BANK"ta öneriler lisetesinde. Mekanın sloganı ise "Dedicated to eating, drinking and less serious matters" ;)      



Gece hayatı için ise Hawaii tarzı kokteylleri ile Trader Vic's ve dans etmek isteyenler için THE ZOUK bir adım önde olan mekanlarmış. Meraklısı için de Feney's Irish Pub sahil kenarında sizleri beklemekte..




Ayrıca burası için özellikle bir öneri "nargile".. Buranın insanları için büyük bir eğlence ve kendilerince meyveleri üst üste koyarak bu kültürü bayağı geliştirmişler. İrili ufaklı bir çok kafede nargile bulunsa da "Kargeen Café" en güzellerinden biri, sahil tarafında ise nargile satan küçücük dükkanlardan şezlongunuza uzanıp rahatça nargile siparişi verebilirsiniz..



Ve son olarak değinmeden geçmemem gereken nokta, ülkenin para birimi Umman Riyali (OMR). Ne yazık ki 1 OMR yaklaşık 5 Türk lirası değerinde. Ve ek bilgi olarak ise paralarının üzerinde sultanları Sultan Qaboos'un fotoğrafı var. Kendisi hala görevinin başında, halkı tarafından çok çok sevilen bir sultan, hatta bu sevgi ve başarıları yüzünden ismini ülkenin bir çok sokağında, yolunda ve stadı gibi şehrin bir çok yerinde görebilmek mümkün. Sizce de kulağa çok sevimli gelmiyor mu?! =)

Ve tekrardan tüm fotoğraflar ve derin bilgiler için Erşah'a çok teşekkür ediyorum..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trenitalia

Bir Datça hikayesi

Didyma-Didymaion-Didim