Bir Masal: Baltimore

Üzerinden aylar geçmiş, her seferinde ertelenmiş ve dolayısıyla gecikmiş bir hikâye "Baltimore"..
Biricik evim Guilford Terrace
Gitmeden önce hakkında okuduğum her yazının kötü, karamsar, el büyüklüğünde fareler, her köşe başında yol kesen ve para vermeden geçmemem gereken dilenen insanlar, nüfusunun çoğunluğunu siyahi insanlar oluşturduğu için "çok" tehlikeli, hatta Birleşmiş Milletler'in en tehlikeli şehri olduğu gerçeğini içermesinden ötürü bu hikâyeye nihayetinde başlayıp gerçeği açığa çıkarmam gerekiyordu!

Okumuş olduğum bu yorumlar sebebiyle gidişimin ilk 3 günü korkudan evden çıkmadığım gerçeğini söylemeden geçmemeliyim!


İşte, bu 4 aylık Baltimore hikâyesinin en güzel sebebi ise JOHNS HOPKINS(sSs) Üniversitesi! :)
Johns Hopkins Medicine
Eğer Johns Hopkins Üniversitesi ile bir ilişiğiniz olacak ise durağınız Baltimore! Baltimore'a ulaşım için aktarmalı bir yol izleyecek iseniz benim gibi Boston aktarmalı bir yol ya da Washington DC'ye gidip oradan 45 dakika sürecek bir tren yolculuğu ile ulaşımınızı sağlayabilmeniz mümkün. (Baltimore Havaalanı: BWI, merkeze yarım saat uzaklıkta, tren ile ya da taksi ile ulaşım mümkün. UBER ile Homewood campus'e ulaşım 20-25 Dolar civarında tutuyor)
Homewood Campus
Johns Hopkins'te eğitim/staj gören herkes genellikle Hopkins'in ana kampüsünün civarında (Homewood Campus) yaşamayı tercih ediyor. Tıp/Hastane civarı pek (hiç) güvenli olmadığı için Homewood kampüs civarında ikâmet edenler için Üniversite ücretsiz servis/otobüs imkânı sağlamış. Bu otobüs North Charles caddesi ile East University Pkwy caddesinin kesiştiği köşeden her 10-15 dakikada bir kalkıyor, St. Paul caddesi üzerinden devam ederek hastaneye gidiyor. Ana Tren istasyonu Penn Station da bu güzergâh üzerinde bulunuyor.


Penn Station 
Mini Not: New York City'e otobüs ile gitmek isterseniz, o otobüsün durağı da Penn Station'un paralelindeki köprünün üzerinde, yalnız durak dediğim gerçekten sadece bir durak. Otobüs biletinizi -25 Dolar civarı- internetten alıp (Greyhound), saatiniz gelmeden bu durağa giderseniz sizin gibi diğer yolcuları orada görebilirsiniz!:) Biletinizin bir çıktısını almanızı öneririm, telefonunuzdan maili göstererek de binebilirsiniz ancak ben bunu riske etmek istememiştim. Otobüsler gayet konforlu ve koltuklarda priz mevcut.

Baltimore içinde ulaşım için otobüs ve metro hatları hakkında pek fikir sahibi değilim. Şehir içi ücretsiz ulaşım için 4 renk otobüs hattı var. Bu hatların bazı durakları birbiri ile kesişiyor ve bu sayede gitmek istediğiniz yerler için bu hatları kullanmanız mümkün ki ben genellikle kullandım. Ancak akşam için bu route'ların pek güvenli olacağını düşünmüyorum, bu sebeple akşam yolculuklarınız için telefonunuza UBER programını kurup kullanabilirsiniz. Herkesin sıklıkla kullandığı bir uygulama UBER. Uygun ücretli özel taksi uygulaması olarak tanımlayabilirim sanırım

Baltimore da gezilecek/yeme-içme için her forumda karşınıza çıkacak baş lokasyonlar Inner Harbor ve Fells Point! Ayrıca Mt. Vernon ve Hampden bölgesinde de güzel yerler bulabileceğinize eminim! Bu çerçeve içerisinde benim deneyimlediğim ve size memnuniyetle önerebileceğim yerler:

- Cheesecake Factory (Inner Harbor) - Her türlü yemek ve 30'dan fazla çeşit Cheesecake
- Hard Rock Cafe (Inner Harbor)
- Bubba Gump Shrimp Co. (Inner Harbor)
- Chipotle (Her yerde! :)) - Meksika mutfağı
- Shake Shack (Inner Harbor) - Hayatımda yediğim en iyi burger bu olmalı
- Minato Japanese Restaurant (Penn Station'ın biraz yukarısında) - Suşi ilginizi çekerse
- Little Havana (Downtown Sailing Center civarında) - Küba yemekleri
- Faidley's Seafood (Lexington Market) - Tabii ki en meşhur CRABCAKE durağı!
- Red Star Bar & Grill (Fells Point) - Burger
- Pitango (Fells Point) - İtalyan Dondurması

Inner Harbor





Fells Point



Bu bilgilere ek olarak önerebileceklerim:

- Öncelikle telefonunuza mutlaka "the weather" hava durumu uygulamasını indirin. Saat saat hava durumunu görebilir ve ona göre planınızı yapabilirsiniz. Baltimore'da her gün her saat bol gök gürültüsü eşliğinde yağmur yağabilir.
- Sezonunda orada olacaksanız mutlaka Orioles Beyzbol takımının maçını izlemeye gidin!


- Tarihi Lexington Marketine gitmenizi öneririm ancak geçe kalmayın, muhiti pek güvenli değil. Metro ile ulaşımınızı sağlamanız mümkün.
- Tabii ki Maryland bölgesi klasiği CRABCAKE (yengeç) yiyin.
- Barnes & Noble (Bizim D&R'ımız diyebiliriz)'a uğrayıp Hopkins şapkası-t-shirt'ü alın!:)
- Akşam limanda oturup Pier Six Pavilion'daki konserleri ücretsiz dinleyebilirsiniz! :)


- Ünlü Akvaryumuna (Inner Harbor) gidebilirsiniz. Ben giriş için 40 Dolar'ı biraz yüksek bulduğum ve daha önce akvaryum tecrübem de olması sebebi ile benim ilgimi çekmemişti. Ek olarak cuma günleri akşam saat 5'ten sonra giriş ücretleri yarı fiyatına iniyor.
- Inner Harbor'un tam karşısında bulunan Federal Hill' gidin. Yürüyerek limandan 10 dakikanızı alacaktır. Liman için sizi güzel bir manzara bekliyor, ayrıca mini parkında uzanıp yorgunluğunuzu atabilirsiniz!

Federal Hill
- Towson Alışveriş Merkezi'ne gitmek isterseniz (Apple vs. mağazalar için) Hopkins Homewood kampüsünün karşısındaki köşeden (North Charles üzerinde) otobüse binebilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam 45 dk. gibi bir yolculuk süresi olacaktır.
- Hopkins Homewood Kampüsünün hemen yanında resim-sanat müzesini gezmenizi öneririm. Van-Gogh gibi bir kaç süpriz daha sizi bekliyor olabilir! :)
- Akşam gezmeleri için Power Plant (Inner Harbor)'a gidebilir ya da Fells Point'te pek çok güzel mekan bulabilirsiniz.
- Ve bol bol yürüyün! Homewood Campus civarında yürüyün, Federal Hill Civarında yürüyün, Fells'ten Inner Harbor'a yürüyün. yürüyün! Ancak Hopkins Hastane alanının dışında yürümeyin mesela :) 25. caddeden ve East Uni Pkwy'in de pek aşağısına yürümeyin! En azından yalnız yürümeyin.
- Ayrıca arabanızı park edeceğiniz zaman tabelaları dikkatle okuyun, arabanızı ters park etmeniz durumunda 32 Dolar ceza ödemeniz gerekebilir bazı yerlerde, aman dikkat!

The Wire dizisi izleyenler için West Baltimore (arabasız gitmemeniz önerilir)
Farelere gelecek olursak da; her yerde el büyüklüğünde sincap olduğu doğru :) Size hiç bir zararları olmaz ama, daldan dala zıplar çimlerde oynarlar. Şehrin güvenliği içinse, gitmemeniz gereken muhitleri öğrendiğiniz takdirde bir sıkıntı yaşamayacağınıza inanıyorum.

Ve uzun süreli kalacaksanız, çok güzel dostluklar edinip, bu anlattığım her şeyi onlarla birlikte yapın!

Benim hikâyemi masalsı yapan ennn başta Tutkun, Özgül, Yunus, Deniz, Onat, Buğrahan.. Hepsi çok özel isimler! Eğer herhangi birisi ile de orada karşılaşırsanız hiç çekinmeden yanlarına gidin, konuşmaya başlayın, hepsinin kalbi birbirinden güzel, canayakın, birbirinden değerli onlar!



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trenitalia

Bir Datça hikayesi

Didyma-Didymaion-Didim