Superga Bazilikası, Torino

Şubat ayı kış mevsiminin son ayı olmasından belki de; sessizce yağan bembeyaz karlara, boş sokakların ve bulutlarla kaplı gökyüzünün yaşattığı melankolik yalnızlıklara, soğuktan üşümüş parmaklarımızı kupasına çepeçevre sardığımız içimizi ısıtan uzun kahve keyiflerimize elveda zamanı gibi gelir bana..

Bir yarıyıl süreli Erasmus deneyiminin de son ve buruk ayıdır aynı zamanda şubat..

Yaşanan tüm güzel anılar, kurulan uzun yıllardır varmışçasına sağlam arkadaşlıklar ve kısa süreli yuva hissi yaşatan o güzel şehirlerde bir süre daha yaşama arzusu daha bir ağır hissedilir, her başlayan yeni güne daha çok hikâye sığdırma hevesiyle uyanılır soluk bir heyecanla..

Ve Torino'daysanız her misafir gibi siz de 'Superga' gezisini her seferinde ertelemişsinizdir 'Bir gün gideceğim nasılsa' cümlesini kurmayı unutmadan. Ve Torino'da Şubat ayı 'Superga' ayı olur aslında planlamadan! =)

Şubat ayı aslında 'Sevgililer' ayıdır da...

İşte, o hep ertelenen 'Superga Gezisi' karlı bir 14 Şubat akşamına sevgili olur, görsel bir şölen sunar bu anlamlı güne..


Peki Superga Bazilikası Gezisi neden bu kadar önemli?

Bir kaç yüzyıl gerilere gidecek olursak, deniz seviyesinden 672 metre yükseklikte, Po Nehri'nin doğusunda bulunan Superga tepesi üzerine 1717-1731 yılları arasında Filippo Juvarra tarafından Barok-Klasik tarzında inşa edilmiş bir Bazilikadır. Torino Savaşı sırasında kuşatmayı izlemek amacıyla bu tepeye çıkan Savoya Hanedanlığı'nın bir üyesi ve zamanının Sicilya-Sardinya Kralı olan II. Vittorio Amadeo savaş sırasında adakta bulunması ve öldükten sonra buraya defnedilmek istediği için Bazilikanın inşasına karar verir ve ilerleyen yıllarda da hanedan üyelerinden bir çoğu (61 şahıs) buraya defnedilir.

Tüm Torino'yu görebilen manzarasıyla Superga Bazilikası 75 metre yüksekliğindedir. 




Bu bilgilerin yanında Superga Tepesi 1949 yılında Torino Hava Faciası olarak adlandırılan, o yılların yıldız futbolcuları, Büyük Torino (Torino F.C.) futbol takımı oyuncularını, masör, teknik kadrosu ve ünlü gazetecileri taşıyan uçağın düştüğü tepedir. Kurtulan olmamış ve 31 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu olay sebebiyle Bazilikanın arka kısmında bu futbolcuların isminin yazılı olduğu bir anıt da bulunmaktadır.


Bazilikaya ulaşım özel araçla 30-40 dakika sürmektedir. Aynı zamanda Porta Nuova merkezi tren istasyonunun önündeki duraktan binilen 68 numaralı otobüs ile 'Sassi Superga' durağında inilip oradan elektrikli tramvay ile 10 dakikalık bir yolculuk da ulaşımı sağlar.

Son olarak Bazilikayı gezmek isteyenler için gündüz saatleri tercih edilmelidir ancak planınız Torino'yla bir Sevgililer Günü randevusuysa şüphesiz akşam saatleri en doğru zaman tercihi olacaktır .. =)


San Valentino Felice!


Yorumlar

Adsız dedi ki…
Tebrikler çok güzel bir yazı olmuş.
Evet haklısınız gündüz gitmek daha avantajlı Superga'ya. Üstelik o dişli rayda giden nostaljik trenden seyredilebilen manzaralar da harika.
Torino'da daha anlatacak çok şey var. Umarım diğer ayrıntıları da diğer yazılarınızda paylaşırsınız.
Tebrikler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trenitalia

Bir Datça hikayesi

Didyma-Didymaion-Didim